Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/online1x/public_html/websites/pmz/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/online1x/public_html/websites/pmz/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87
1920 – De Insulinde – PMZ Martiniziekenhuis

1920 – De Insulinde

De Insulinde is gebouwd ongeveer 1920. Opdrachtgever en eerste bewoner was een reder wiens vloot op Indië voer. De namen van de verschillende kamers zijn genoemd naar de eilanden waar op gevaren werd. Ook binnen wat betreft het o.a. het houtsnijwerk en glas en lood afbeeldingen is in oriëntaals.

Delen van het interieur, bijvoorbeeld enkele kasten, komen uit Indië. Het gebouw heeft de vorm van een schip en dan omgekeerd eigenlijk (meer foto’s klik hier). Later is het gebouw gebruikt als notariskantoor of advocatenkantoor. Welke notaris/advocaat het pand in bezit heeft gehad is niet duidelijk.

Het toenmalige Diakonessenhuis kocht het gebouw in 1963. Het plan was het gebouw intern te verbouwen tot woonruimte voor huisvesting van de diaconessen. Er bleken te veel diaconessen te zijn of het gebouw bleek te klein, maar feit is dat de meest diaconessen werden gehuisvest in Zusterhuis West.

Later zijn kantoren Technische dienst, secretariaat Medische Staf en de medische stafkamer in het gebouw ingericht. Weer later is het gebouw in gebruik genomen als opleidings- en vergadercentrum. Het huis naast de Insulinde was eerst garage, vervolgens een woonhuis voor 2 gezinnen en is nu een woonhuis voor 1 gezin. Evenals het huisje aan het Frieschenveen is Insulinde en het bijbehorende woonhuis in eigendom van het Fonds Bijzondere Voorzieningen van het Martini ziekenhuis.

In 2007 is de Insulinde als gebouw volledig opgeknapt. De tuin was al eerder opnieuw aangelegd met o.a. appelbomen.

Hilghestede

Het gebouw tegenover de Insulinde was eerder al in het bezit van het Diakonessenhuis. Dit was een opleidingscentrum waar de Noordelijke Vooropleiding was gevestigd. Dit was een samenwerkingsverband met o.a. het Diakonessenhuis in Meppel.

Villa Gelria

Dit gebouw staat ten opzichte van de Insulinde vanaf de Verlengde Hereweg gezien ter rechterzijde. Villa Gelria is gebouwd rond 1920 als buitenverblijf door W.A. Scholten, de bekende aardappelmeelfabrikant. Het Scholtenhuis aan de Grote Markt was de hoofdwoning. Ongeveer 1972 werd ook Villa Gelria aangekocht door het Diakonessenhuis. Naar het schijnt wilde men een gebiedsuitbreiding realiseren volledig langs de Verlengde Hereweg.

Voorheen was hier gevestigd o.a. de Rijkspolitie afdeling Verbindingsdienst. Het gebouw heeft voor het Diakonessenhuis nooit een echte functie gehad. Ongeveer 1981 is Villa Gelria verkocht aan Koop Tjuchem, die er sindsdien het hoofdkantoor heeft gevestigd.