Listeria bacterie

De Jumbo haalt verschillende pakken zalm terug in verband met een mogelijk besmetting met de Listeria bacterie. Maar wat is de listeria voor bacterie? En wat zijn precies de gevaren van een besmetting?

De kans op een besmetting met de Listeria bacterie is klein, echter kan iemand er wel erg ziek van worden. Met name zwangere vrouwen lopen gevaar. Besmetting met de Listeria bacterie kan een miskraam, vroeggeboorte of andere gevolgen voor het ongeboren kind met zich meebrengen. Naast zwangere vrouwen lopen ouderen en mensen met een verminderde weerstand de kans erg ziek te worden. Een besmetting met de Listeria bacterie kan bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van huid en ogen en een ontsteking van het hart veroorzaken. Daarnaast behoort een maag/darminfectie tot de mogelijkheden. Voor gezonde mensen kan de besmettingen griepverschijnselen veroorzaken.

Listeria komt het meest voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Met name producten die langdurig gekoeld bewaard worden en voor gebruik niet meer verhit worden, vormen een risico voor besmetting. Voorbeelden hiervan zijn dus gerookte zalm, maar ook zachte schimmelkazen, vleeswaren en gekoelde kant-en-klaar producten, zoals diverse salades zijn risicoproducten. Naast producten van dierlijke oorsprong, kunnen ook plantaardige producten deze bacterie met zich meedragen. De Listeria bacterie voelt zich het prettigst in een vochtige omgeving, onder deze omstandigheden vermenigvuldigt de bacterie zich snel. Echter kan de bacterie zich ook in leven houden in een droge omgeving en in de diepvries.

Hoe kan ik de besmetting met de Listeria bacterie zelf voorkomen?

  • De Listeria bacterie groeit sneller bij een temperatuur van 7 graden, dan bij een temperatuur van 4 graden. Probeer risicoproducten, zoals hierboven genoemd, dan ook te bewaren bij een temperatuur van zo’n 4 graden.
  • Bewaar bederfelijke producten niet langer dan op de houdbaarheidsdatum vermeld staat.
  • Eet bederfelijke producten binnen drie dagen na opening op. Kant-en-klare salades kunnen het beste een dag na opening weggegooid of opgegeten worden.
  • Temperaturen boven de 70 graden, overleeft de Listeria bacterie niet. Verhit producten daarom, wanneer dit kan, voor het nuttigen goed door.

Risicogroepen

Risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, kunnen bepaalde producten die een grote kans op een Listeria besmetting met zich meebrengen beter melden. Deze producten zijn:

  • Kaas gemaakt met rauwe melk. Vrijwel alle Nederlandse kaassoorten zijn verhit (gepasteuriseerd), deze vormen dan ook geen risico. Wanneer een kaassoort gemaakt is van rauwe melk staat dit op de verpakking vermeld: au lait cru.
  • Rauwe dierlijke producten, zoals rauw vlees of vis.
  • Kant-en-klare gerookte vis, zoals gerookte paling of zalm.

Marjolein Diëtiste

https://www.marjoleindietiste.nl/nieuws/listeria-bacterie/