Bezoek kasteelmuseum Menkemaborg

Beste senioren,

Als we spreken over de plaats Uithuizen dan denken we al gauw aan Menkemaborg, het kasteelmuseum.

De meesten van ons kennen deze borg, maar dat is misschien nog uit het verre verleden. Hoe ziet het landgoed er ook al weer uit.

Er is geen gezamenlijke rondleiding, dus iedereen kan rustig de tijd nemen voor haar of zijn eigen interesses. Er is voldoende tijd voor een praatje met oud collega´s.

Donderdagmiddag 19 mei 2016 brengen we een bezoek aan Menkemaborg, museum, borg en tuin. Adres: Menkemaweg 2, 9981 CV Uithuizen, telefoon 0595-431970.

Menkemaborg is voor de helft toegankelijk voor rolstoelgangers. Twee kamers zijn bereikbaar via een brede trap van 6 treden. De keuken via een trap van 3 treden.

Menkemaborg 2

Menkemaborg 3

Het gebouw dateert van oorsprong uit de 14e eeuw en is in de loop der jaren ingrijpend veranderd en vergroot. Het vroegere leven en wonen in de 18e eeuw op een Groninger borg wordt indrukwekkend in beeld gebracht. De verschillende kamers in dit landhuis zijn volledig ingericht met mooie meubelen, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 17e en 18e eeuw. Voor het verfraaien van het interieur is gebruik gemaakt van kunstenaars, dit is te zien aan o.a. de imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en de staatsieledikant gemaakt van gele Chinese zijdedamast.

Een rondwandeling in de diverse tuinen is ook zeker de moeite waard. Om een paar te benoemen: lusthof met theehuis, lange tuin, natuurlijke zonnewijzertuin, padenstelsels, dwalen in het doolhof, perenberceau, fruithof, keukenhof met keukentuin, rozentunnel, vakken van buxussen. In het voorjaar bloeien o.a. de stinzenplanten of börgbloumkes, helmbloemen en de geurende daslook.

Menkemaborg 5

Informatie en aanmelden kan telefonisch tot 12 mei bij Wil van Doorn-Elings, telefoon 050-5273292 of per mail koosscholtens@home.nl

Leden die in het bezit zijn van een museumjaarkaart hebben vrij toegang, dus deze kaart graag meebrengen.

Kosten voor leden gratis, één introducé toegestaan tegen een bijdrage van € 5,00 zonder museumjaarkaart en € 2,50 met museumjaarkaart.
Voor koffie / thee met iets lekkers wordt gezorgd.

Deelnemers graag om 13.00 verzamelen bij onze vaste carpoolplaats om te vertrekken, parkeerplaats Laan Corpus den Hoorn tegenover Stadjershal. Graag bij opgave aangeven of je auto beschikbaar is voor carpoolen. Ook vermelden als je niet komt carpoolen en rechtstreeks naar Uithuizen rijdt. Dan graag om 13.45 aanwezig zijn bij de ingang van Menkemaborg.

Met vriendelijke groet,
Contactpersonen Seniorenclub