Rondleiding Universiteitsmuseum

Beste senioren MZ,

In de maand mei brengen we weer eens een bezoek aan de stad Groningen en wel voor een rondleiding in het Universiteitsmuseum. Een wetenschapsmuseum in het academische hart van de studentenstad. Zij is gehuisvest aan de Oude Kijk in ´t Jatstraat 7a. De Rijksuniversiteit Groningen is altijd erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de binnenstad.

We gaan rondkijken in de INSTRUMENTENZAAL en bij het ANATOMISCH THEATER.

De instrumentenzaal bevindt zich in de bovenzaal van het museum en is ingericht als klassieke zaal met grote vitrinekasten. Hierin staan allerlei voorwerpen tentoongesteld uit de 400-jarige geschiedenis van de universiteit. Topstukken van volkenkundige objecten tot wetenschappelijke intrumenten krijgen we te zien.

Vitinekasten

In het anatomisch theater maken we aan de hand van een aantal bijzondere anatomische preparaten en modellen kennis met conserveringstechnieken en ziekteleer. Het theater was vroeger de plek waar anatomische lessen werden gegeven. Een kamer in de vorm van een rond theater met in het midden een tafel waarop ontleding van menselijke en dierlijke kadavers plaatsvond.

preparaten op sterk water

Donderdag 18 mei 2017 is het bezoek aan het Universiteitsmuseum afgesproken.

Om 14.00 uur wordt de groep in tweeën gesplitst, 1 groep gaat naar de intrumentenzaal o.l.v. gids Hina Vuijk, de andere groep naar het anatomisch theater o.l.v. gids Rolf ter Sluis, conservator.Om ongeveer 14.45 uur gaan we gezamenlijk in de Wijnbergzaal aan de koffie / thee met koek.Om ongeveer 15.15 uur worden de groepen gewisseld en begint het 2e gedeelte van de rondleiding.
Einde programma tussen 16.00 uur en 16.30 uur.

Aanmelden kan t/m 15 mei bij Hennie Kant per mail: henniekant@icloud.com , bij Koos Scholtens per telefoon 050-3144922 / 06-51088438.
Verzamelen bij de ingang aan de Kijk in ´t Jatstraat 7a om 13.55 uur.
Kosten lid gratis, 1 introducé per lid is welkom voor € 2,50.